23948sdkhjf

Ældre bliver længere på arbejdsmarkedet

Finansminister Kristian Jensen (V) påpeger, at mange ældre sidder mere solidt i deres job end tidligere.
Beskæftigelsen blandt de 60-64-årige er steget markant siden år 2000. Det viser en ny rapport fra Finansministeriet.

Omkring en tredjedel i aldersgruppen var i beskæftigelse for 16 år siden. Nu er det cirka halvdelen.

I det hele taget er beskæftigelsen steget blandt de 55-70-årige, og finansminister Kristian Jensen (V) tilskriver reformer en stor del af udviklingen.

- Der er ingen tvivl om, at de reformer, der er blevet gennemført på arbejdsmarkedsområdet, har virket, siger han.

I 2011 gennemførte VK-regeringen en efterlønsreform, der hævede efterløns- og folkepensionsalderen. Og finansministeren er bevidst om, at mange ældre nu er nødt til at forlænge deres arbejdsliv.

- Det er korrekt, at når vi ændrer på efterlønsalderen og pensionsalderen, er der flere, der er nødt til at blive på arbejdsmarkedet. Men vi kan klart se, at de så også bliver på arbejdsmarkedet. De ender i beskæftigelse og ikke i ledighed.

- De sidder mere solidt i de job, de har, og det bliver nemmere for dem at få nye job, siger han.

Rapporten kan gøre op med skræmmebilledet om, at en ændring i tilbagetrækningsalderen betyder, at flere bliver førtidspensionister eller arbejdsløse, mener Kristian Jensen.

Han påpeger, at der er mindre nedslidende arbejde end tidligere, fordi robotter har overtaget meget af det.

Samtidig er danskernes levetid blevet længere. Og der er udsigt til, at den bliver endnu længere i fremtiden, skriver Finansministeriet.

Derfor lægger regeringen også op til, at pensionsalderen skal hæves yderligere. Men det afviser Socialdemokratiet.

- Det er meget positivt, at der er plads til de ældre på arbejdsmarkedet, som har lyst til at være der, siger finansordfører Benny Engelbrecht og tilføjer:

- Men jeg må på den anden side understrege, at vi ikke har nogen yderligere interesse i at tvinge folk til at blive længere på arbejdsmarkedet.

S-finansordføreren kalder rapporten "aldeles fremragende" og pligtlæsning for alle med interesse for de økonomiske forhold i Danmark.

- Men jeg har et problem med de konklusioner, som finansministeren forsøger at spinne ud af den, siger Benny Engelbrecht.

Han peger på, at "markant" flere ældre ifølge en fremskrivning i rapporten vil være beskæftiget i 2025. Og det er takket være reformer, der allerede er vedtaget - heriblandt efterlønsreformen fra 2011.

- Så læser man rapporten ordentligt igennem, står finansministeren strippet tilbage uden argumenter for at skulle hæve pensionsalderen yderligere. De problemer, han ønsker at løse, er allerede løst, siger Benny Engelbrecht.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078